Viața și nu numai

Viața ca și cuvânt are mai multe înțelesuri. Aș putea spune că fiecare dintre noi ar trebui să ajungă la propria definiție pentru viață și mi se pare ceva firesc. Probabil că nu este așa deoarece unele aspecte ne sunt impuse de la naștere și mulți dintre noi adoptăm voit sau nu anumite definiții,  stiluri de viață, concepții, sisteme de valori, idei, și așa ne definim caracterul, personalitatea, ne diferențiem ca indivizi în societate. Dacă urmărim viața în natură ne dăm seama de complexitatea ingineriei ce are loc pe tera. Chiar noi am fost în primul moment al existenței noastre două celule, doar două iar acum suntem trilioane de celule diferite fiecare având rolul său și asta doar în câțiva ani. Nu sunt medic, biolog sau  neurolog să am cunoștințe avansate de anatomie, este de ajuns doar să ma uit la mine și să-mi imaginez ce se întâmpla cu mine la nivel celular și atunci rămân uluit de exactitatea cu care corpul meu își desfășoară activitatea.

Majoritatea dintre noi ne naștem perfect sănătoși, dar nu toți. Din momentul în care spermatozoidul fecundează ovulul suntem dependenți de mediul înconjurător. Pentru primele 9 luni, evoluăm în interiorul mamei și împărțim același corp. Tot ce o afectează pe ea, ne afectează direct și pe noi. După naștere, nu ne putem susține singuri și avem nevoie de ajutor din partea celor care și-au luat angajamentul de a ne crește. Acțiunile lor ne vor influența viața și nu putem face nimic. Odată cu trecerea timpului dependența de cei care ne-au crescut începe să scadă, iar dacă ei și-au jucat bine rolul putem spune că am pornit cu dreptul în viață. În sfârșit ajungem la momentul în care experiența acumulată ne poate ajuta să devenim independenți, să putem trăi liber. Libertatea de a ne fi propriii stăpâni o are fiecare individ în parte. Noi ar trebui să decidem pentru propria persoană. Dar oare deciziile noastre sunt întotdeauna cele mai benefice? Pe ce bază facem aceste decizii, cine sau ce ne influențează alegerile, de ce deciziile noastre nu coincid? Oare nu ar trebui să avem toți același scop? Dacă ar trebui să ne îndreptăm împreună către aceiași direcție ce distanță am parcurs? Cât suntem de departe de scopul nostru final comun? Dar mai întâi, avem oare un scop final comun și dacă da, care este acesta? Câți dintre noi împărtășim aceste convingeri?

Sunt oare prea multe întrebări? Dimpotrivă. acestea sunt doar câteva dintre dilemele cu care eu personal mă confrunt în fiecare zi. Am ajuns să conștientizez anumite lucruri care mă frământă în interior. Sper ca în scurt timp să rezolvăm împreună una câte una aceste probleme. Sunt sigur că suntem destul de mulți care dorim să găsim o soluție comună. Nu cred că sunt singurul care își pune astfel de întrebări. Probabil suntem puțin dar totuși îndeajuns de mulți. Iar pentru asta, avem nevoie de imaginație, de adevăr, de sinceritate dar în primul rând, trebuie să simțim în interiorul nostru că ne identificăm cu ceea ce spunem și nu doar copiem ideile altora pe care noi le găsim plăcute.

Iar când toate acestea vor fi rezolvate, nu ne rămâne decât să ne bucurăm de viață, mai mult de cât am făcut-o până acum.

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s