Corpul fizic

După cum am scris și în articolul precedent, din două celule am ajuns la stadiul de corp funcțional. Procesele ce au loc pe parcursul acestei evoluții au fost studiate în detaliu mai ales în ultima perioadă pentru că dispunem de tehnologia necesară pentru a face acest lucru. Acestea sunt însă chestiuni complexe și nu mă voi axa pe ele, ci voi încerca să dezbat anumite subiecte mai simple.

În primul rând, mă întreb de ce are nevoie corpul pentru a avea o viață perfectă, sau cât mai aproape de perfecțiune? Corpul este programat genetic pentru a îndeplini anumite funcții ce susțin viața, și face aceasta involuntar, sau mai bine zis nu trebuie sa-i ordonăm noi corpului să îndeplinească funcțiile ce-i sunt necesare pentru supraviețuire. Suntem atât de complecși încât unii dintre noi reușesc să trăiască în cazuri extreme, cum a făcut și acel individ care a trăit timp de 11 săptămâni rătăcind în largul oceanului, colectând apă de ploaie pentru a se hidrata și hrănindu-se cu viețuitoarele ce înotau lângă barca sa.

Peste tot în natură ne întâlnim cu organisme extraordinare ce s-au adaptat condițiilor de viață extrem de bine, de la milenarii arbori sequoia până la ultra rapidul ghepard. Noi suntem totuși singurii ce am reușit să modelăm mediul înconjurător foarte vizibil adaptându-ne la toate condițiile de viață de pe tera. Cu ajutorul creierului, corpul execută operații deosebit de ingenioase ținându-ne în viață cât mai mult timp. Totuși, ajungem la momentul în care o parte a corpului nu-și mai poate îndeplini rolul și atunci funcționarea este defectuoasă ca într-un final să înceteze. Unii dintre noi mor la foarte puțin timp după naștere, alții reușesc să trăiască peste o sută de ani.

Din dorința de a trăi cât mai mult oamenii au făcut nenumărate cercetări pentru a descoperi ce anume ne face să operăm defectuos, din ce motiv organismul nostru se oprește din funcționare și cum putem amâna cât mai mult acest lucru. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor, involuntar sau nu, ne tratăm corpul ca și cum ar fi o mașinărie perfectă care nu are sfârșit. Acest lucru duce nu numai la micșorarea duratei de viață ci și la un trai în care ne lovim de boli, dizabilități fizice și mentale, stări de spirit neconforme cu natura noastră și multe altele și toate acestea datorită faptului că nu dăm importanța cuvenită corpului nostru.

Dacă propriul trup ne ajută să experimentăm viața de ce suntem atât de neglijenți cu el? De ce ne încărcăm mintea cu informații ce nu ne aduc nici un beneficiu pe toată perioada vieții? Am ajuns oare la momentul în care involuntar ne tratăm corpul ca pe o simplă mașină? Se pare că am evoluat într-o direcție în care suntem dependenți de tehnologie, și mai grav, suntem nevoiți să folosim tehnologii dăunătoare pentru corp. Aș putea continua la nesfârșit cu întrebări și ipoteze, dar prefer să mă opresc aici. Cu timpul vom încerca să găsim răspunsuri la tot ce mintea noastră își poate imagina.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s