Nimic nu se consumă, totul se transformă

V-ați întrebat ce se întâmplă cu noi în momentul când ridicăm de jos un obiect? Dar după ce am luat cina? Sau atunci când încercăm să rezolvăm o problemă? Chiar și atunci când dormim? Cu siguranță le considerați acțiuni banale dar ați fi surprinși cât de mulți cercetători încearcă să înțeleagă cum funcționăm în anumite momente din viață. Eu nu sunt unul dintre ei așa că nu știu prea multe, dar sunt sigur totuși că unul dintre cea mai mare însemnătate pe parcursul vieții îl are „combustibilul” cu care funcționăm. Da, pentru a face toate cele despre care v-am întrebat la începutul articolului avem nevoie de energie. Pentru a o procura trebuie să ne hrănim, să ne hidratăm, să respirăm, să ne menținem corpul la o anumită temperatură. Dar imaginați-vă un automobil diesel pe care îl alimentăm cu un combustibil inferior, folosim apa de la robinet în loc de apă distilată pentru răcire, nu schimbăm uleiul niciodată sau filtrele de aer. Mașina va funcționa, pentru o perioadă dar în timp vor apărea defecțiuni iar într-un final va refuză să mai pornească sau chiar dacă v-a porni, ori nu se va mișca din loc ori te vei trezi că te lasă baltă la jumătatea drumului. Veți spune că așa e, dar noi nu suntem mașini, suntem organisme vii ce funcționează pe alte principii.  Nimic mai adevărat însă procesele prin care trece corpul nostru pentru a ne furniza energia necesară sunt izbitor de asemănătoare. Hrana este transformată printr-un proces complex la nivel celular în energie și produși de reacție. Pe parcursul istoriei, omul a evoluat perfecționându-și toate funcțiile necesare vieții, la fel ca orice organism viu de pe tera. De exemplu suricatele, un mamifer mic din specia mangustelor se hrănesc cu scorpioni și au dobândit imunitate la veninul acestuia.

În ultimul secol cercetătorii au făcut descoperiri uluitoare în mai toate domeniile făcând invenții nenumărate. Am reușit să imităm sintetic substanțe noi ce se găsesc în natură, să modificăm la nivel genetic celule, am creat roboți care ne ușurează munca. Ceea ce mulți dintre noi nu știu este faptul că după zeci de mii de ani de evoluție corpul uman a fost pus în  situația de procesa substanțe noi fără a avea informațiile necesare în acest scop. Natura complexă a organismului nostru se poate adapta în timp la schimbări însă treptat. Ceea ce s-a întâmplat în ultimul timp a pus corpul uman într-o mare dilemă. Brusc, el a fost nevoit să se adapteze la prea multe schimbări într-un timp mult prea scurt. Și aici mă refer strict la procesul prin care corpul își procură energia. Tot sistemul nostru de alimentație în ultima sută de ani s-a schimbat radical. Pentru a vindeca bolile ce apar datorită faptului că ne hrănim defectuos apelăm la medicamente realizate sintetic care au reușit nu numai să ne distrugă organismul dar utilizarea lor haotică au adus bacteriile și virușii responsabili pentru aceste boli la stadiul de imunitate în momentul folosirii lor. Să fie aceasta calea spre evoluția ființei umane? Aș vrea să pot răspunde afirmativ la această întrebare dar toate indiciile mă trimit în direcția opusă.

Concluzia la care am ajuns este că hrana are cel mai mare impact asupra corpului, pentru că este prezentă zilnic în viața noastră. În contrast, se pare că în ultima perioadă acest aspect prezintă din ce în ce mai puțin interes pentru noi. Suntem prea puțin interesați de materia necesară pentru a opera, atât timp cât o facem. Contează prea puțin ce mâncăm, important este gustul care ni-l oferă. Organele noastre interne se luptă zilnic să ne țină în viață încercând să proceseze porcăriile pe care le băgăm în gură. Găsim în natură surse de energie perfecte pentru organismul nostru dar le ignorăm doar pentru că tot noi le-am făcut mai greu accesibile. Încet dar sigur, ne depărtăm de ceea ce este cel mai benefic pentru noi, pentru a câștiga timp. Poate am câștigat azi treizeci de minute pentru că am luat o gustare în fugă la un fast food, dar tot acest timp ne va fi luat înapoi la un moment dat când vom fi nevoiți să umblăm zile întregi prin spitale pentru afecțiuni legate de alimentație proastă. Combinația cu alți factori externi nocivi agravează problemele dar deja e prea târziu pentru a mai schimba ceva. Lucrurile stau și mai prost în momentul în care privim sistemul sanitar actual din țara noastră. Din acest motiv, eu personal prefer să acord mai multă atenție aspectului nutritiv al vieții mele în speranța că voi reuși să-i ofer corpului meu „combustibil” de o calitate superioară. Din nefericire și eu mai dau greș din când în când dar sper ca într-o bună zi să reușesc ca tot ce corpul meu transformă în energie pentru a-mi asigura supraviețuirea să nu-mi fie dăunător, nici pe termen lung, nici pe termen scurt. Știu, pare ideal, dar nu e imposibil. Soluții sunt și vreau să le găsim împreună. Acesta e și motivul pentru care scriu aceste articole, pentru a găsi soluții la ce este benefic și ce nu pentru fiecare subiect în parte. Împreună nu avem nevoie de zeci de ani de studiu și erori pentru a ne da seama care anume din convingerile noastre sunt neverosimile. Avem la dispoziție principiile cheie ale metodei științifice iar cu franchețe și scepticism învățăm să abordăm realitatea diferit, înlocuind tot timpul certitudinea cu probabilitatea. Nimic nu trebuie luat ca atare, ci sintetizat cu ajutorul propriei conștiințe, independent de orice sistem de valori pentru a-l putea situa obiectiv acolo unde își are locul. Acesta este punctul meu de vedere în ceea ce privește raporturile dintre corp/hrană/energie. Al vostru care este?

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s