Să deschidem ochii

Dragi cititori, m-am gândit să mă opresc puțin din visare și să încerc un altfel de articol. În sensul că ar trebui să fie mai cu picioarele pe pământ, nu că celelalte n-ar fi. Dar cred că ar trebui să facem o mică incursiune în ce se întâmplă în fiecare zi aici la noi. După cum ați observat, au mai apărut câteva canale românești, în primul rând de știri, și asta probabil că urmează un an electoral. Nu spun că e rău, ci dimpotrivă, e bine să nu fie monopol. Problema apare totuși în momentul în care nu știi pe cine să crezi. De asemeni, s-au înmulțit exagerat de mult și supermarketurile. Într-adevăr, e mai comod să iei totul dintr-un singur loc și mai ieftin decât la magazinul de la colțul blocului unde găsești aceleași produse. Dar odată ajunși în marile magazine, te trezești că ai luat de două ori mai mult decât ți-ai propus pentru că ai găsit „promoții”. Ca să nu mai zic de calitatea produselor care trebuie să reziste săptămâni întregi pe rafturi. Aditivi, coloranți, emulgatori, potențiatori și multe alte chimicale se regăsesc în mai toate produsele. Ar dura de trei ori mai mult cumpărăturile dacă ar fi să citim toate etichetele la ce cumpărăm și toată lumea e în criză te timp.

Cum mai petrecem noi timpul liber după ce ne-am plictisit de vizionat programele preferate și nu mai avem de făcut cumpărături? Unii stau la calculator pierzând timpul pe facebook sau jucându-se online. Alții se „distrează” prin cluburi spărgând sute sau mii de lei în fiecare sfârșit de săptămână înecându-se în alcool. Mai mergem prin Mall la cinema, sau să mai vedem ultimele apariții în materie de modă. Stilul nostru de viață ne obligă să trăim de la o lună la alta d.p.d.v financiar, pentru că salariul este cum este. România trăiește într-o sărăcie cruntă iar cei care reușesc să trăiască un pic mai bine ignoră posibilitatea că li s-ar putea întâmpla și lor o nenorocire. Criza prin care am trecut ar trebui să ne pună pe toți pe gânduri și să ne trezească din visare.

Și dacă tot vorbeam de leafă, unde muncim? La momentul actual, unde găsim dacă reușim să găsim ceva. Locuri de muncă ar fi, dar majoritatea dintre noi având studii superioare ar dori să lucreze în domeniu și deh, în fiecare an absolvă de 10 ori mai mulți studii universitare comparativ cu locurile de muncă ce apar pentru ei. Am ajuns o țară de vânzători și șoferi. Ca să nu mai zic de bani, salariile fiind foarte mici pentru că forță de muncă este și cei care o oferă plătesc prost. Poate părea puțin cam exagerată comparația pe care o voi face în continuare dar trebuie menționată: Elveția, o țară cu 8 milioane de locuitori are un PIB de cca. 500 miliarde $ comparativ cu România care are 20 milioane de locuitori doar 200 miliarde USD. În Elveția 65% din această sumă, adică 325 miliarde provine din impozitul pe salariu, pe când în România doar 35% din PIB înseamnă acest impozit. Făcând o comparație e lesne de înțeles diferența de nivel de trai dar în primul rând cea de salarizare. Din acest motiv, dacă unul dintre noi are rămâne fără venit un an de zile ar muri de foame pe când ei, au avut grijă sa-și facă economiile necesare supraviețuirii în cazuri extreme. Noi însă trăim de pe azi pe mâine. Cei care ne conduc și-au pus amprenta destul de bine pe situația actuală dar și indiferența și ignoranța noastră au dus la acest rezultat. Sunt și cetățeni care încearcă să facă lucruri bune însă cei care le sunt împotrivă sunt cu mult mai mulți și mult mai puternici. Fără susținerea voastră munca lor este în zadar.

Aici intervine chestiunea cea mai importantă la momentul actual în civilizația noastră  și anume informația. Media, presă, internet, toate sunt izvoare de informații și sunt atât de multe, diferite și controversate știrile încât e greu să te bazezi pe ele. În mod normal cu cât sunt mai variate locurile din care te poți informa cu atât mai bine însă vei rămâne surprins să afli cât de ușor poți fi bulversat și manipulat de unele dintre ele, ca să nu mai spun de timpul de care ai nevoie pentru a le parcurge pe toate. O filtrare a informațiilor este necesară dar care ar trebui să fie principiul pentru asta? O altă mare problemă care apare este lipsa de interes a multora de a se informa, aceștia preferând să trăiască în ignoranță. Urmează campania electorală în care mulți dintre noi nu mai putem avea încredere, dar care sunt alternativele? Vom avea oare ocazia să punem ștampila de vot peste numele unei persoane care vrea să lucreze pentru interesele noastre sau va trebui să alegem din nou din mai multe rele pe cel mai mic? Avem puterea de a ne alege conducătorii dar cum putem ști cine se ascunde în spatele imaginii pe care un individ și-o formează cu ajutorul campaniei electorale? Probleme care astăzi vă sunt străine mâine ar putea să vă facă viața un calvar. Este datoria noastră să facem ceva în privința asta dar mulți dintre noi se limitează la a se gândi ce va mânca mâine, ce filme rulează în seara asta, în ce club se va duce la sfârșitul săptămânii și ce vestimentație își va alege. Acest ritm a intrat în rutină și e greu să-l schimbăm pentru că nu suntem obișnuiți să gândim în perspectivă. Puterea stă în mâinile noastre dar mulți dintre noi pur și simplu nu vrem să ne-o asumăm preferând să stăm pe tușă când e nevoie de noi pentru ca mai apoi să ne plângem de incompetența celor pe care noi i-am ales. Cât credeți că trebuie să mai treacă pentru a ne trezi la realitate? Oare suntem atât de indiferenți încât să reacționăm doar când ne ajunge cuțitul la os sau când suntem aduși la sapă de lemn? Avem nevoie de oameni care să conștientizeze că pământul acesta nu este al nostru ci al urmașilor urmașilor noștri însă după cum merg lucrurile observ că multă lume trăiește după principiul „După mine, potopul”. Este în mâinile noastre destinul acestei țări și implicit, viitorul copiilor noștri. Dacă îi iubiți veți face tot posibilul să le oferiți mediul de care au nevoie pentru o viață bună. Înainte de a spune nu, trebuie mai întâi să încerci

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s